MODERNA

5 -12 maj

 

Georg Pauli

 

 

Vi hälsar er välkomna till vårens MODERNA utställning hos VASA KONST. Med avstamp i Paris 1911 och den 1855 födde Georg Paulis koloristiska modell, som ger en första indikation på modernismens intåg, fram till den suggestiva målningen ”Före katastrofen/Sigrid Hjertén” av den 100 år yngre konstnären Christer Lidhäll, född 1955, tas ni med på en resa i den moderna svenska konstens tecken.

 

Christer Lidhäll

 

 

Ett av den tidiga modernismens mest betydelsefulla namn, John Sten, representeras av ett landskap från Sicilien, utfört 1921. En variant av denna målning finns på Hälsinglands museum.

 

John Sten

 

 

 

Sven X:et Erixson

 

På utställningen kan ni också se Sven X:et Erixsons koloristiska målning från Lanzarote liksom Axel Nilssons stockholmsmotiv ”Skymningdager över Strömmen” från 1940.

 

 

Axel Nilsson

 

 

 

Bror Hjorth

 

Andra berömda Färg och Form-konstnärer som finns med på utställningen är Bror Hjorth och Eric Hallström. Den senares ”Utsikt mot Hedvig Eleonora kyrka” har tidigare visats på Waldemarsudde och kan nu alltså ses hos VASA KONST.

 

Eric Hallström

 

 

 

 

Rune Jansson

 

 

Rune Janssons ”Grön bild” från 1962 och Hans Vikstens ”Havets rytmer” från 1974 visar hur två konstnärer med olika teknik lyckas åstadkomma ett oljemåleri präglat av en lätthet som gör att verken nästan tycks sväva fritt i rummet.

Hans Viksten

 

 

Svävar bokstavligt gör C Göran Karlssons stol i konstnärens stora och centrala verk från 1968.

 

C Göran Karlsson

 

 

En annan upsalakonstnär på utställningen är Ragnar Johansson. Hans sydländska motiv i olja ger med sina starka färger associationer till Göteborgskoloristen Ivan Ivarson. Dessutom visar vi ett par fjällandskap i en utsökt lätt akvarellteknik av RJ.

 

Marianne Lindberg de Geer, som i dagarna har tilldelats TCO:s kulturpris, utgör ett av de kvinnliga inslagen på utställningen liksom Ingrid Larsson, vars rustika kvinnohuvud i brons - kanske ett självporträtt - visar varför hon har fått epitetet ”en skulpturens Vera Nilsson”.

 

 

Ingrid Larsson

 

 

   

Marika af Ekström

 

Kraftfulla är också Marika af Ekströms blomstemotiv. Hennes Flower Power fyller hela skyltfönstret och ger en försmak av den sommar som snart står för dörren.

 

Gustav Arne

 

Föraning om denna årstid ger även verk av Gustav Arne och Gustav Rudberg, liksom Lennart Olaussons akvarell ”Kvinna på stranden” från 1990.

 

 

Lennart Olausson

 

Avslutningsvis visar vi flera verk av Peter Dahl i olika tekniker.

 

 

    

Peter Dahl

 

Detta och mycket mer kan ni se på vårens MODERNA utställning hos VASA KONST under perioden 5-12 maj 2012.

 

Välkommen!

 

 

 

VASA KONST

 

Kungsgatan 54  UPSALA  Telefon 018-69 54 40

 

tisdag-onsdag 12-18  lördag 12-14  söndag 6/5 12-14